BANNERLERİM

küresel ısınma

FOK KATLİAMINA DUR DEYİN!

Stop the Seal Slaughter
Related Posts with Thumbnails

7 Kasım 2009 Cumartesi

Rahim iltihabını önlemek için dişi kedinizi kısırlaştırın

Rahim iltihabını önlemek için dişi kedinizi kısırlaştırın



Pako'nun Sayfası

30.05.2009





Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde sık karşılaşılan hastalıklardan birisi, rahim iltihabı olarak bilinen pyometradır.

Genellikle kızgınlık (çiftleşme dönemi) döneminin ardından, 2-3 ay sonra belirtileri ortaya çıkan bu hastalığın oluşmasında enfeksiyon etkenleri kadar hormonlarla ilgili problemler de önemli rol oynar.
Önce rahim duvarında kalınlaşma ve kistler meydana gelir. Bu kistlerden salgılanan sıvılarla rahimin içinde önemli ölçüde sıvı toplanmaya başlar. Bakterilerin de serviksi geçerek rahime ulaşmasıyla hastalık şiddetlenir ve belirtiler artar. Normalde kurşun kalem inceliğinde olan rahim, 10 -15 kat kadar büyüyebilir. Hastalık devam ederken en dikkat çeken bulgu, kedinin akıntıdan dolayı o bölgeyi daha fazla yalaması ve temiz tutmaya çalışmasıdır.
Hastalığın belirtileri vulvadan gelen sarı beyaz renkli, bazen de kanlı akıntı, karın bölgesinde gerginlik ve büyüme, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve bazen de vücut ısısının yükselmesidir. Hastalığın çok şiddetlendiği ve tedavi edilmediği durumlarda rahim yırtılıp içerdeki sıvı karın boluğuna boşalabilir. Bu durum çok sık görülmemekle birlikte ölüme neden olabilir. Hastalığın tedavi edilmediği durumlarda böbrek harabiyeti de ortaya çıkabilir ve bu da kedi için öldürücüdür.
Hastalığın tedavisi veteriner hekiminizin belirleyeceği uygun ilaç uygulamalarını ve kedinin kısırlaştırılmasını kapsar. Dişi kedileri rahim iltihabından korumanın en iyi yolu onları vaktinde kısırlaştırmaktır.


PAKODAN ALINTIDIR

0 yorum: