BANNERLERİM

küresel ısınma

FOK KATLİAMINA DUR DEYİN!

Stop the Seal Slaughter
Related Posts with Thumbnails

7 Kasım 2009 Cumartesi

Sokak hayvanları için hayat kurtaran ayrıntılar İlk yardım

İLK YARDIM


ilk yardıma ihtiyaç duyan sokaktaki hayvanlar için yapmanız gerekenler şunlardır. onu mumkun oldugu kadar cabuk bir Veteriner Hekime ulastirmaya calisiniz. Onun ofisinde oldugundan emin olmak icin ve acil bir vakanin yolda oldugunu bildirmek icin ,onceden telefonla arayiniz. Ilk anda ne yapilmasi gerektigi hakkinda bilginiz yoksa , o size uzman olarak onerilerde buluna bilir.

Yarali hayvanlar korkmus kafalari karismistir, normalde iyi huylu olanlarin bile, kendilerine yarim eden insani isirip tirmalyabileceklerinden , her seyden once kendi emniyetinizi goz onunde bulundurmalisiniz.

Yarali hayvan yardım ederken dikkat edilmesi gereken birkac nokta vardir:

1. Yavas hareket edin, alcak ve sakin bir sesle konusun, asla panik olmayin.
2. Hayvani kontrol altina alin,
3. Isirmasini engellemek icin agizlik takin veya agizini baglayin.
4. Eger kanama varsa durdurmak icin basincli bandaj,turnike yapin.
5. Hayvanin ustune battaniye veya palto orterek sicak tutun.
6. Daha fazla ne yapabileceginizi ogrenmek icin bir Veteriner Hekimi arayin.

Yarali bir hayvan sizin kendi petiniz de olsa cani aciyinca aci ve sok etkisi ile sizi isirabilir ve ciddi zarar verebilir. Ona dikkatle yaklasin ve dokunmadan once ne kadar ciddi yaralandigini anlamaya calisin. Ona ilk yardim yapmadan onu agzini yaninizda bulunan kravat, esarp, yumusak bir ip ve bezeri seylerle agzini baglayiniz.
Ciddi bir kesik veya isirma yarasi varsa kanamayi durdurmak icin tampon uygulayiniz. Steril gazli bez veya temiz bir mendili yaranin ustune koyarak bastiriniz.
Eger bir kirik olmasindan supheleniyorsaniz kendiniz duzeltmeye calismayiniz ve kirik bolgenin hareketsizligini saglayiniz.
Zehirlenmis oldugundan supheleniyorsaniz Veteriner Hekime hayvanin neyi yuttugunu ( biliyorsaniz )soyleyerek semptomlari tarif ediniz.
Ilk yardim konusunda Veteriner Hekimin tavsiyelerine uyun , eger cok acil bir durum varsa , derhal ne yapmaniz gerektigini size soyleyecektir. Ondan sonra hayvanı derhal onun muayenehanesine goturunuz. kalin bir havlu , ortu veya battaniye ye sariniz ve yavas ve dikkatli olarak tasiyiniz. Ancak cabuk olunuz !

Sokağınızdaki hayvanların kolaylıkla erişebileceği gölgelik bir yerde daima genişçe bir kap su bulundurun ve bu suyu sıklıkla (mümkünse her gün) değiştirin. Sadece kedi ve köpekler için değil, kuşlar için de içecek temiz su bulmak, en az yiyecek bulmak kadar büyük bir sorundur.

Özellikle soğuk havalarda arabanıza binip çalıştırmadan önce motor kapağını açıp bakın, tekerleklerin üst kısımlarını kontrol edin. Kediler sıcak olduğu için buralara girerler ve uyuyakalabilir ya da sıkışıp kalabilirler. Yola çıkmadan önce sadece bir dakikanızı ayırıp bu kontrolü yapmak, ısınmak için arabanızın bu kısımlarına sığınmış bir kedinin hayatını kurtaracaktır.

Konserve kutularını çöpe atmadan önce mutlaka ağızlarını ezerek kapatın. Aksi takdirde sokak kedileri kutuya sinen yiyecek kokusu nedeniyle ya da kutunun dibinde kalan yiyecek kırıntıları için başlarını kutuya sokmayı deneyecektir. Bunu yaparken kutunun sivri kenarları nedeniyle yaralanabilir, kör olabilir, başlarını kutuya sokup sıkışabilir ve kurtulamayabilirler.

Çöplerinizi gıda maddeleri ve diğerleri (örneğin cam, kağıt, plastik vs.) olarak ayırın. Bu hem yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmak zorunda olan sokak hayvanları için, hem de geri dönüşüm için faydalıdır. Buna zaman ayıramayacaksanız, hiç değilse deterjan, ilaç, cam kırıkları, çivi, sicim, tel, pil gibi zehirli ya da yutulması halinde tehlikeli maddeleri yiyecek ve diğer çöplerinizi attığınız poşete koymayın. Bu sayede sokak hayvanlarının yiyecek artıklarıyla birlikte bunları da yutmalarını, yaralanmalarını ya da zehirlenmelerini önlemiş olursunuz.

Yaşadığınız yerdeki sokak hayvanlarına yiyecek veriyorsanız bunu trafiğin yoğun olmadığı saatlerde, örneğin gece geç saatte veya sabahın erken saatlerinde yapın. Sokak hayvanları arabalardan kaçmayı öğrenseler de çoğu durumda açlık baskın gelir ve yiyeceğe ulaşmak için trafiğe aldırmadan yola atlarlar.
Yol ortasına bırakılan kutular ve çöp poşetleri pek çok sokak hayvanının, özellikle kedilerin merakını cezbedecektir. Çoğu kedi merakına yenilir ve kutunun içine girer veya başını poşete sokar. Bunları yol kenarına, kaldırıma bırakmak meraklı ve aç bir hayvanın o sırada gelen aracın altında kalmasını önleyecektir.

Trafik kazası geçirmiş bir sokak hayvanına rastlarsanız veteriner masrafı veya kuduz şüphesi gibi nedenlerle onu kaderine terk etmeyin. Kaza geçiren sokak hayvanlarının çoğu basit bir kırık veya şok nedeniyle düştüğü yerden kalkamadığı için arkadan gelen araçların altında kalarak can verir. Tedavisini üstlenmek istemiyorsanız dahi güvenli bir yere taşıyın ve yakınlardaki bir kliniğe haber verin veya bir hayvan hakları derneğiyle görüşün; pek çok klinik ve dernek bu durumdaki bir sahipsiz hayvanın tedavisini ücretsiz veya düşük bir ücrete gerçekleştirme imkanı sunar. Isırılmaktan korkuyorsanız taşımadan önce üzerine kalın bir örtü örterek kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer hayvana çarpan aracı gördüyseniz ve araç sahibiyle konuşma imkanınız varsa Hayvanları Koruma Kanunu gereğince çarptığı ?hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorunda olduğunu?, plaka numarasıyla şikayet halinde olası veteriner masrafından daha yüksek bir para cezası ödeyeceğini hatırlatın (Kanun No 5199, Madde 21).

ALINTIDIR

0 yorum: